-
Το καλάθι αγορών είναι άδειο!
Συχνά διαβάζουμε για superfoods, όπως ο κουρκουμάς ή οι σπόροι chia. Παρότι ο όρος «υπερτροφές» δε θεωρείται επιστημονικά έγκυρος, καθώς αφορά περισσότερο αφορά το marketing των προϊόντων, θεωρούμε πως περιγράφει τροφές με υψηλή θρεπτική αξία. Μία τέτοια υπερτροφή είναι η σκόνη Moringa!
Η Moringa δεν ανακαλύφθηκε τώρα, καθώς τη συναντάμε στην παραδοσιακή ιατρική πολλών λαών, για εκατοντάδες χρόνια τώρα, εντούτοις βλέπουμε πως τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για αυτή και θεωρούμε πως το επόμενο διάστημα θα μας απασχολήσει αρκετά.
Tι είναι η Moringa;
«Αν υπήρχε μια λίστα με τα 10 κορυφαία φυτά που πρόκειται να βοηθήσουν στη διατροφή του κόσμου τα επόμενα 100 χρόνια, η moringa θα έπρεπε να είναι σε αυτή τη λίστα». Τα λόγια ανήκουν στην Carrie Waterman, χημικό φυσικών προϊόντων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis, η οποία έχει μελετήσει επισταμένως το φυτό της Moringa Oleifera (όπως είναι η επιστημονική του ονομασία).
Το δέντρο της μορίνγκα προέρχεται από την Ινδία και φύεται στους νότιους πρόποδες των Ιμαλαΐων. Το είδος ευδοκιμεί γενικά και στο Πακιστάν, τις Φιλιππίνες και το Νεπάλ. Η πρώτη αναφορά στο ιερό κείμενο των Ινδών, στις Βέδες έγινε 5.000 χρόνια πριν!
Στην Αγιουρβέδα αναφέρεται ότι τα φύλλα της μορίνγκα μπορούν να θεραπεύσουν πάνω από 300 ασθένειες, ενώ οι Αιγύπτιοι τοποθετούσαν έλαιο μορίνγκα στους τάφους για τη χρήση στη μεταθάνατον ζωή. Πολλά μέρη του δέντρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να καταναλωθούν: ο κορμός, η ρίζα, τα φύλλα, οι καρποί, οι χυμοί και ο λοβός. Τα φύλλα του μάλιστα κυκλοφορούν σε μορφή τσαγιού -έχει έντονο πράσινο χρώμα όπως το τσάι μάτσα- αλλά και κάψουλες.
Η Moringa Oleifera, ανήκει στην ίδια οικογένεια με ορισμένα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το kale και μοιράζεται μαζί τους παρόμοια θρεπτικά συστατικά. Τα φύλλα της, που μπαίνουν σε σαλάτες ή συνοδεύουν κρεατικά, έχουν λίγο πιπεράτη γεύση και θυμίζουν τη γεύση της ρόκας.
Οι σπόροι της Μορίνγκα μπορεί να καταναλωθούν ωμοί, να δώσουν λάδι και τα άνθη της πολύ συχνά χρησιμοποιούνται ως ρόφημα. Τα φύλλα της moringa αφού αποξηραθούν, αλέθονται σε σκόνη η οποία προστίθεται σε σούπες, μείγματα μπαχαρικών και σάλτσες κρεατικών, ενώ σε κάποια μορφή της υπάρχει διαθέσιμη και ως συμπλήρωμα διατροφής (για την ώρα κυρίως στο εξωτερικό).
Η μορίνγκα περιέχει:
- Βιταμίνες: Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β7, C, D, E, K
- 92 θρεπτικά συστατικά
- 46 αντιοξειδωτικές ουσίες
- 36 αντιφλεγμονώδεις
- 18 αμινοξέα, τα 9 από τα οποία είναι βασικά για την καλή λειτουργία του οργανισμού
Τα οφέλη της μορίνγκα στον ανθρώπινο οργανισμί: Σύμφωνα με όσα στοιχεία έχουμε έως τώρα η μορίνγκα, σε μορφή σκόνης και ελαίου, κάνει καλό στο δέρμα, τα μαλλιά και τη γενικότερη υγεία του οργανισμού. Έχει αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση, ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου, χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, προσφέρει ενέργεια, βελτιώνει την πέψη και τη λειτουργία των νεφρών.
Με στοιχεία από OW, Wikipedia & Olive Magazine
Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των 49€ και έως 2 κιλά
Τηλεφωνική εξυπηρέτηση καθημερινά 9:00-16:00 στο 2102714332